groen.jpg
Home Contact Info over eieren, plus assortiment Nieuws Ontstaan van een ei Recepten Wist u dat? Kwaliteit Persberichten Duurzaam
roodbl.jpg
14-11-2013:
Eieren goed voor de ogen.

Voer voor de ogen. - Een onderzoek aan de Universiteit van Massachusetts toonde in 2006 al aan dat eieren het risico op ouderdomsgerelateerde oogafwijkingen verminderen. Dat komt volgens de onderzoekers door de aanwezigheid van lute´ne en zeaxanthine in eigeel. Ook groentes en fruit zijn daar rijk aan.

Bron: Margriet, jaargang 2013, nr 44.
Top
14-01-2006:
Ontdekker LSD werd oud dankzij rauwe eieren

BASEL - De Zwitserse scheikundige die medio jaren veertig het geestverruimende middel LSD ontdekte, vierde deze week zijn honderdste verjaardag. Naar eigen zeggen heeft hij die hoge leeftijd bereikt door elke ochtend twee rauwe eieren te eten bij het ontbijt.

Dat zei de onderzoeker, Albert Hofmann, tijdens een symposium over geestverruimende drugs in Basel.

Bron: De Telegraaf
Top
Van gekleurde schalen met inhoud.

Eieren, penselen, eierverf, de winkels hebben van alles in huis om weer mooie dingen te maken voor Pasen. Maar wat doe je met zo'n geverfd ei? Kan je het eten of niet? En hoe zit het speciale eieren? Patricia schutte, diëtiste van het Voedingscentrum, gaf in het Veluws Dagblad van 15 april 2000 uitleg, waarvan hier een gedeelte daarvan:

Zijn geverfde eieren giftig?
Nee, als je eierverf gebruikt, dringt dat niet door de schaal heen. De verf is dus onschadelijk voor de gezondheid. De kleuren komen het best tot hun recht op witte eieren.
Een tip: wrijf ze na het verven of het verfbad in met een beetje olie, dan krijgen ze een mooie glans.

Eidooiers zijn rijk aan cholesterol. Maar wat is dat eigenlijk?
Een vetachtige stof. Cholesterol heeft een belangrijke functie in ons lichaam als bouwstof voor zenuwweefsel en bepaalde hormonen. Ons lichaam maakt een groot deel van de cholesterol zelf aan, maar daarnaast zit er cholesterol in voeding.

Wat zijn de gevaren van een teveel aan cholesterol?
Dat vergroot de kans op hart- en vaatziekten. Maar de cholesterol uit voeding heeft hierbij weinig invloed. Daarom zijn in een dieet bij een verhoogd cholesterolgehalte ook eieren toegestaan.

Hoe zit het met vet in eieren?
Die is laag. Kippen die uitsluitend plantaardig voer krijgen, leggen eieren met iets meer meervoudige onverzadigde vetten. Voorbeelden hiervan vind je in de winkel bij de merkeieren. Maar het verschil met andere eieren is zo klein dat het niet van invloed is op het cholesterolgehalte van het bloed.

Gedeelte van persbericht: Veluws Dagblad 15 april 2000.

Top Nederlanders positief over bio-industrie.

Nederlanders staan relatief positief tegenover genetisch gemanipuleerd voedsel. Ze hebben geen moeite met dieronvriendelijk geproduceerde eieren en vlees en moeten weinig hebben van organisch gekweekte groenten en fruit. De Nederlanders nemen daarbij een bijzondere positie in Europa in, want vrijwel overal in Europa is het net andersom.

Dat blijkt uit een onderzoek in twaalf Europese landen door het Britse bedrijf Healy & Baker. Ook is nergens anders in Europa de weerstand groter tegen het openen van supermarkten op zondag.
Uit het onderzoek blijkt dat slechts 30 procent van de Nederlanders scharrelvlees en scharreleieren probeert te kopen. Een groter aantal Nederlanders, 38 procent, geeft zelfs de voorkeur aan eieren en vlees van de bio-industrie. Nederland is daarmee het enige land waarin het aantal voorstanders van scharrelvlees en -eieren het moet afleggen tegen het aantal dat er weinig tot niets van moet hebben.
Gemiddeld in Europa probeert de helft van de consumenten altijd scharrelproducten te kopen, en 21 procent juist niet.

Persbericht: Veluws Dagblad 2 maart 2000.

Top Een ei per dag mag!

Een ei per dag mag. Amerikaanse onderzoekers hebben althans geen aanwijzingen gevonden dat iedere dag een eitje leidt tot een verhoogd risico op een hartinfarct of een beroerte.
Alleen mensen met suikerziekte lopen een verhoogd risico.


Wetenschappers van de Harvard Universiteit in Boston deden onderzoek bij 100.000 gezonde mannen en vrouwen. Eieren bevatten naar verhouding veel cholestorol. Daarom is lang gezegd dat iedere dag een ei niet gezond is, omdat dat cholestorolverhogend zou zijn.

Het onderzoek leverde geen bewijs op voor een verhoogd risico op hartinfarct of beroerte. De wetenschappers hebben geen verklaring voor het ontbreken van dat verband.

De resultaten van het onderzoek zijn 21-04-1999 verschenen in het blad van de Amerikaanse artsenvereniging Jama.

Persbericht: Telegraaf 22 april 1999.

Top
    E-mail      Copyright © :   Gert