groen.jpg
Home Contact Info over eieren, plus assortiment Nieuws Ontstaan van een ei Recepten Wist u dat? Kwaliteit Persberichten Duurzaam
roodbl.jpg

Een gekookt ei zonder keihard eidooier:


We maken een hard gekookt ei, wat nog te pellen is, met een dooier wat zo origineel mogelijk van kleur blijft en niet keihard gekookt is.

Heel verse eieren zijn moeilijk te pellen, eieren van 1 of 2 dagen oud zijn eigenlijk niet te pellen.
Eieren van 2 weken oud zijn het makkelijkst te pellen, tevens is het belangrijk om de eieren "heet" te koken , i.p.v. rustig op te warmen.
Grote eieren (klasse L):
Prik een gaatje in de bolle kant van het ei, want daar woont de luchtkamer.
Vul een pannetje met water en zet het vuur hoog.
Zodra het water kookt doe je, zo snel mogelijk, de eieren in het kokende water. Laat het vuur hoog staan en blijf erbij. Omdat er koude eieren in het hete water komen, kookt het water niet meer. Wacht tot het water weer kookt. Zodra het water kookt zet je een tijdklok op zes minuten.
Als na zes minuten de wekker gaat, haal dan de eieren uit het kokende water en koel ze af met koud water.
Dit is belangrijk, omdat hiermee wordt voorkomen dat het dooier verkleurd of een groene buitenkant krijgt!
Het hete water kunt u mooi (her)gebruiken als afwas water. Een afwasmachine is een energievreter, als sociaal en energie verantwoordelijk mens heeft u die uiteraard niet.
Breek de schaal, rol het ei tussen de handen, afpellen, indien gewenst kruiden of zout erbij, en smullen maar.
Note:
Bovenstaande is volgens ervaring een tijdrovende klus. Ondanks dat, is het de moeite waard om het eens te proberen. U zult versteld staan van het resultaat.

Indien u bovenstaande aanwijzingen opvolgt, dan zult u zien dat het eiwit "hard" gekookt is en het eigeel nog een beetje zacht. Dit geniet mijn persoonlijke voorkeur.
Eiwit heeft een stoltraject van 63-69 graden Celsius (C) en eigeel heeft een stoltraject van 65-68 C. Omdat het stoltraject van eigeel lager ligt dan eiwit is het belangrijk dat u het vuur hoog laat staan, want op laag vuur heeft u de kans dat het eigeel al stolt voordat het eiwit dit doet. Misschien vindt u dat prettig, dan zou u het vuur dus laag moeten laten staan.

Bedenk echter wel dat vanuit gezondheids redenen u het beste een hard gekookt eitje kunt verorberen, zodat u er zeker van bent dat alle voorzorgsmaatregelen in acht genomen zijn.

Er zijn voor gekookte eieren ook erg leuke eieropeners verkrijgbaar, informeer hiervoor bij ons! eieropener


Top